Karczochy po rzymsku - carciofi alla Romana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczochy

    2 szt
  • oliwki zielone Smak

    10 dag
  • parmezan starty

    8 dag
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • zioła prowansalkie Prymat

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane karczochy dzielimy na 2 lub 4 części i nakładamy pikantne nadzienie z oliwek, bułki tartej ,parmezanu i ziół.
Zjadamy również łodyżki.

Części jadalne stanowią zaledwie 20procent tego ostu, ale zawierają dużo cennych składników odżywczych jak wapń, żelazo, białko, prowitamina A, witamina B.
W sklepach są marynowane małe karczochy. Pokrojone na ćwiartki są smaczną przystawką Polecam też pokrojone w plastry i podsmażone na oliwie.
Jednak potrawy przyrządzone ze świeżych karczochów mają smak niepowtarzalny.
Z zewnątrz cierniste liście, a w środku delikatne dno kwiatowe, serce.
Fioletowo-zielone pąki tego jadalnego ostu są wykwintnym warzywem. Aby delektować się ich smakiem trzeba je najpierw odpowiednio przygotować do dalszej obróbki.
Bardzo młode, drobne odmiany, jak na moim zdjęciu, smukła, ciemnofioletowa , można spożywać w całości. Odrywamy płatek po płatku , zaczynając od brzegu. Zanurzamy spód płatka w sosie, może być tylko majonez i wygryzamy miąższ. Im bliżej serca, tym płatki są delikatniejsze, a część jadalna większa. Świeże karczochy jemy palcami, dlatego stawiamy miseczkę z wodą do obmycia palców.
Odmiany o dużych główkach ,starsze wymagają trochę pracy.
Karczochy umyć. Oderwać zewnętrzne płatki. Z każdego płatka ściąć nożyczkami szpilki. Łodygę skrócić do 10-15cm,po ugotowaniu jest bardzo smaczna.
Wszystkie przecinane miejsca należy przetrzeć cytryną, aby zapobiec ciemnieniu.
Niejadalne włókniste wnętrze, sianko wydrążyć łyżeczką.
Gotujemy w zakwaszonej wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru około15-20 min, aż listki będą odchodzić od nasady.
Wyjąć i ułożyć listkami do dołu, aby wyciekła woda.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 04.10.2013 15:06
karczochy jadłam raz we Włoszech :) czas to zmienić
Barbara13 04.10.2013 10:03
Jestem bardzo ciekawa ich smaku,takich jeszcze nie jadłam
margaret 04.10.2013 09:25
ciekawe jak smakują?:)
Patriszja 04.10.2013 09:02
mmm pysznie wyglada
migotka28 04.10.2013 08:57
wyglądaja apetycznie nie miałam okazji ich jeść
2milutka 04.10.2013 08:27
Normalnie mistrzowstwo swiata:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat