Karczek ze szmaciakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety z karkówki wp.b/k

    4
  • nieduży owocnik szmaciaka

    1
  • łyżki sosu sojowego jasnego

    4
  • cebula

    1
  • trochę mąki

    do panierowania:
  • łyżka soku z cytryny

    1
  • pieprz mielony, ew sól

    do smaku:
  • strączka papryczki chili

    1/2
  • ząbki czosnku

    2
  • masło klarowane

    do obsmażenia:
  • marchewki

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szmaciak gałęzisty (siedzuń sosnowy - Sparassis crispa) jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym, ale w Polsce podlega ochronie!!! Można go zbierać i spożywać w Niemczech i na Słowacji.

Karkówkę wybrałam chudą a kotlety były dość grube. Lekko je rozbiłam tłuczkiem - nie tyle żeby rozpłaszczyć co raczej zmiękczyć mięso. Oprószyłam je solidnie pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i i sosem sojowym, odłożyłam do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie dokładnie opłukałam i oczyściłam grzyba - trzeba to zrobić starannie bo z zakamarkach owocnika zawsze jest dużo resztek ściółki. Podzieliłam grzyba na mniejsze kawałki.
Cebulę obrałam i posiekałam, czosnek także. Marchewkę oskrobałam i pokroiłam w talarki.
Kotlety oprószyłam mąką, strzepnęłam nadmiar i obsmażyłam je na gorącej patelni z 2-ma łyżkami masła klarowanego. Gdy się zrumieniły przełożyłam je na talerz a na patelnię dodałam jeszcze łyżkę masła i zeszkliłam cebulę z czosnkiem. Włożyłam mięso z powrotem, dodałam kawałek papryczki chili (nie posiekany żeby później łatwo go znaleźć i wyjąć),podlałam całość ok. 1 szkl. wody i dusiłam aż mięso było miękkie. Wtedy na wierzchu ułożyłam marchewkę i kawałki szmaciaka i dusiłam razem jeszcze ok. 15 min.. Mięso podałam obkładając je kawałkami grzyba i polewając sosem, z ryżem i duszoną cukinią.
Jeśli sos będzie za mało słony można go doprawić solą, ale mnie wystarczył sos sojowy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 30.09.2013 20:32
owszem, ale w Polsce - na Słowacji i w Niemczech można go sobie zbierać, drogi Anonimie
Anonimowy 29.09.2013 11:47
Ten grzyb jest pod ochroną od 1990roku miłe Panie
goofy9 05.07.2012 10:41
uwielbiam te grzyby, u mnie mówi się na nie baraniaki
Misia90 01.10.2011 12:22
ekstra
Marysia 01.10.2011 12:16
super
Karolina69 01.10.2011 10:38
fajne
Justyna Jussstiii 12.09.2011 10:54
super
Ela20 21.05.2011 09:20
musi byc smaczne :)
SmacznaPyza 25.04.2011 14:36
Gosia, nie rozumiem jak nazwa może odstraszać...
gosia561 25.04.2011 13:35
mnie nazwa odstrasza

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat