Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek z suszonymi morelami i śliwkami pieczony w czerwonym winie.

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

karkówka 1 ,35 kg
morele suszone 100 g
śliwki suszone 100 g
przyprawa do potraw Kucharek wg uznania
sól wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
Majeranek suszony Prymat wg uznania
ząbki czosnku 6 sztuk
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
masło 100 g

Dodatkowo

morele suszone 50 g

Porada

Karczek smakuje zarówno na ciepło np. do obiadu, jak również na zimno np. do chlebka.

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek z suszonymi morelami i śliwkami pieczony w czerwonym winie.

Kroki postępowania

1
Umyć karczek i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 1 - Karczek z suszonymi morelami i śliwkami  pieczony w czerwonym winie. foto
2
Zrobić dwa otwory ostrym nożem i powkładać morele i śliwki suszone do środka.
Krok 2 - Karczek z suszonymi morelami i śliwkami  pieczony w czerwonym winie. foto
3
Posypać mięso przyprawą Kucharek.
Krok 3 - Karczek z suszonymi morelami i śliwkami  pieczony w czerwonym winie. foto
4
Posolić i popieprzyć do smaku.
Krok 4 - Karczek z suszonymi morelami i śliwkami  pieczony w czerwonym winie. foto
5
Obrać 6 ząbków czosnku i poukładać na karczku. Schłodzić mięso w lodówce przez 2 godziny.
Krok 5 - Karczek z suszonymi morelami i śliwkami  pieczony w czerwonym winie. foto
6
Wlać czerwone wino i mięso posypać obficie majerankiem.
Krok 6 - Karczek z suszonymi morelami i śliwkami  pieczony w czerwonym winie. foto
7
Masło pokroić na mniejsze części i poukładać na mięsie.
Krok 7 - Karczek z suszonymi morelami i śliwkami  pieczony w czerwonym winie. foto
8
Dodatkowo włożyć morele do czerwonego wina.
Krok 8 - Karczek z suszonymi morelami i śliwkami  pieczony w czerwonym winie. foto
9
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 1 godzinę, potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 30-40 minut.
( Jeśli wino wyparuje, można w trakcie pieczenia jeszcze troszkę dolać. Można również polewać mięso od góry, wtedy jest bardziej soczyste ).
Krok 9 - Karczek z suszonymi morelami i śliwkami  pieczony w czerwonym winie. foto
10
Smacznego !
Krok 10 - Karczek z suszonymi morelami i śliwkami  pieczony w czerwonym winie. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 26.01.2015 09:01
smaczne mięsko
Janina 02.01.2015 16:39
Super smaczne mięsko;)
Franciszek 02.01.2015 13:27
smacznie wygląda
adelajda 02.01.2015 09:48
Zawsze nadziewałam schab, karkówkę muszę koniecznie spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak