Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek z jabłkami w rozmarynowo - majerankowej marynacie.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Marynata

przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
olej z pestek winogron 5 łyżek
Majeranek suszony Prymat wg uznania
Rozmaryn suszony Prymat wg uznania

Składniki

karczek 1,3 kg
szalotka 4 sztuki
jabłka 3 sztuki
masło 50 g
woda letnia 1/2 filiżanki

Dodatkowo

Majeranek suszony Prymat

Porada

Upieczony karczek na zimno jest doskonałym dodatkiem do kanapek. Natomiast na ciepło można go jeść jako dodatek do drugiego dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek z jabłkami w rozmarynowo - majerankowej marynacie.

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać przyprawę do dań Kucharek, czarny pieprz mielony, majeranek i rozmaryn. Na końcu wlać olej z pestek winogron i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Karczek z jabłkami w rozmarynowo - majerankowej marynacie. foto
2
Karczek dokładnie umyć, osuszyć. Włożyć do naczynia ceramicznego, polać marynatą, przykryć folią silikonową i wstawić do lodówki na całą noc.
Krok 2 - Karczek z jabłkami w rozmarynowo - majerankowej marynacie. foto
3
Obrać szalotki i poukładać na dnie naczynia. Jabłka przekroić na połówki, wypestkować i obłożyć nimi karczek.
Krok 3 - Karczek z jabłkami w rozmarynowo - majerankowej marynacie. foto
4
Wlać do naczynia wodę. Masło położyć na mięsie i dodatkowo posypać jeszcze roztartym w dłoniach majerankiem.
Krok 4 - Karczek z jabłkami w rozmarynowo - majerankowej marynacie. foto
5
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę i 30 minut.
Krok 5 - Karczek z jabłkami w rozmarynowo - majerankowej marynacie. foto
6
Upieczone mięso pozostawić na kilka godzin w piekarniku. Następnie chłodne mięso przełożyć na talerz i dobrze schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Karczek z jabłkami w rozmarynowo - majerankowej marynacie. foto
7
Smacznego !
Krok 7 - Karczek z jabłkami w rozmarynowo - majerankowej marynacie. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 24.10.2015 21:38
Super smaki :)
w mojej kuchni 20.10.2015 16:52
same pyszności podano..
gosia56 20.10.2015 10:29
pyszne mięsko;)
Anna169Hosz 20.10.2015 10:20
Prawdziwe pyszności.
Mama niejadka 19.10.2015 22:46
Super domowe mięsko
joannaa24 19.10.2015 21:49
Taki domowy najlepszy :)
Joannasz3190 19.10.2015 20:55
Pyszności :)
Maridka19 19.10.2015 20:22
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak