Karczek z grilla

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek wieprzowy

    70 dag
  • ocet winny

    100 - 125 ml
  • sól

    1 czubata łyżeczka
  • ziele angielskie

    1-2 ziarenka
  • przyprawa na grilla do mięs

    2-3 łyżki
  • liść laurowy

    1-2 szt
  • oliwa

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karczek wieprzowy umyć, osuszyć.
Pokroić w cienkie plastry, ułożyć w dużym garnku.
Zrobić marynatę z zimnej przegotowanej wody, 100 ml octu winnego, soli, ziela angielskiego i liści laurowych oraz oleju.
Zalać mięso.
Zostawić na noc w lodówce.
Przed smażeniem wyjąć z marynaty i wytrzeć ręcznikami do sucha, posypać przyprawą grillową do mięs.
Ewentualnie użyć gotowej marynaty do karczku na grilla - marynowanie trwa krócej od 2 do 3 godzin.
Rozpalić grill i smażyć z każdej strony po 10 minut na ostrym „ogniu”, a w czasie grillowania mięso można polewać piwem.


Ot, takie mięsko wieprzowe trochę okopcone, trochę upieczone a na dodatek potraktowane piwem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agata1722 10.05.2011 11:12
tak ciepło że już można grillować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat