Karczek w sosie z ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek

    70 dkg
  • ryż

    2 saszetki
  • marchew

    1/2 szt
  • seler

    1/4 szt
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • musztarda

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • papryka mielona

    szczypta do smaku
  • sól

    szczypta do smaku
  • pieprz

    szczypta do smaku
  • cebula

    1/2 szt
  • margaryna

    1/4 kostki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w grubsze plastry i rozbić tłuczkiem. Do garnka włożyć margarynę, dodać pokrojoną na drobno cebulę, włożyć mięso i chwilę podrumienić. Następnie wlać do mięsa wodę (odrobinę, tak by mięso się zanurzyło). Dodać kucharek oraz paprykę. Przykryć i dusić na małym ogniu. Po 15 minutach dodać pokrojone w małe słupki marchew i seler. Dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. W szklance wymieszać śmietanę z mąką i musztardą. Wlać do mięsa. Wymieszać i chwilkę poddusić. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na talerz wyłożyć ryż, polać sosem, ułożyć mięso. Podawać z surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokodyl 30.06.2012 11:13
dobre
gosia561 04.06.2012 12:42
dobry
dianix 02.06.2012 21:28
coś pysznego i do tego sosik-super
Jodaj 26.05.2012 06:45
smaczne :)
Jodaj 26.05.2012 06:45
smaczne :)
koala 24.05.2012 23:21
świetny ten karczek:)
ziutula 15.05.2012 16:13
mięsko lubię..
Marko 24.04.2012 17:19
super
Anulka75 24.04.2012 17:08
pyszne
Renata16 21.04.2012 15:02
mniamuśne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat