Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek w sosie porzeczkowo- żurawinowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok porzeczkowy 1,5 szklanki
wino czerwone wytrawne 1,5 szkalnki
ziele angielskie 3 szt
Kolendra cała Prymat 10 szt
olej roślinny 2 łyżki
sól do smaku
cebula 1 szt
masło do smażenia 150 gr
pestki dyni 200 gr
mąka pszenna 2 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2 łyżeczki
sok żurawinowy 1,5 (bez cukru)
karkówka 1 bez kości
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek w sosie porzeczkowo- żurawinowym

Mięso umyć i włożyć na 4-5 dni do zalewy przygotowanej z: 1 szklanki wina, 1 szklanki soku żurawinowego, 1 szklanki soku porzeczkowego, 2 łyżek oleju, posiekanej drobno cebuli oraz kolendry, ziela angielskie,i grubego pieprzu czarnego oraz soli peklowej. Codziennie przewracać mięso w marynacie. Po kilku dniach mięso wyjąć, odsączyć, natrzeć solą i obsmażyć na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Włożyć do rękawa foliowego i piec około 30 minut. Następnie wyjąć z rękawa polać dwoma łyżkami masła, które zostało po obsmażaniu mięsa i piec przez kolejne 30 minut. Do reszty masła wlać, 1/2 szklanki soku z żurawiny, 1/2 szklanki soku z porzeczek oraz 1/2 szklanki wina i gotować kilka minut aż się nieco zredukuje. Doprawić solą, pieprzem i zagęścić zasmażką z mąki i masła. Upieczone mięso pokroić w plastry, polać sosem i podawać np. posypane prażonymi pestkami dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 22.08.2012 20:40
z sokami u mnie ciężko ale bym spróbował zrobić na świeżych owocach
tomek18 08.12.2011 12:46
pyszne danie
Marta98 15.03.2011 20:32
super
MAR3STA 03.01.2011 17:08
udane i smakowite danie, a do tego fajnie podane, duży plus;)
ben-ka 03.01.2011 13:44
Ciekawy przepis.
Emilia22 03.01.2011 13:33
z chęcią bym się skusiła
Anna169Hosz 03.01.2011 13:00
Zapomniałam o cząbrze, zarówno do marynaty, jak i potem do sosu ja dodaję zawsze gałązkę suszonego cząbru- po pokruszeniu tak około 1/2 łyżeczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak