Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek w sosie orzechowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek 450 g
oliwa
curry
sól
pieprz
masło orzechowe 3 łyżki
pistacje 16 szt
sos sojowy 2 łyżki
sos ostrygowy 1 łyżeczka
cukier brązowy 2 łyżki
chili 2 małe szt
sok z limonki (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek w sosie orzechowym

Kroki postępowania

1
Karczek umyć i osuszyć, podzielić na porcje, plastry mięsa ubić delikatnie dłonią i natrzeć estragonem, curry, solą i pieprzem. Skropić oliwą, odstawić
Krok 1 - Karczek w sosie orzechowym foto
2
W tym czasie przygotować sos. Obrać pistacje. Wszystkie składniki oprócz oliwy i połowy pistacji włożyć do wysokiego naczynia i wymieszać blenderem na jednolitą masę. Ubijając dalej powoli dolewać oliwę. Pozostałe pistacje przekroić na pół i dodać do sosu. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu można dodać chłodną przegotowaną wodę.
Krok 2 - Karczek w sosie orzechowym foto
3
Na rozgrzanej oliwie na patelni z dodatkiem łyżki masła usmażyć karczki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na talerz sos, częściowo na nim położyć plastry mięsa również i polać je sosem. Podawać z ziemniakami pokrojonymi w słupki, przyprawione majerankiem, czosnkiem i oliw i upieczone w piekarniku w opcji grill.
Krok 3 - Karczek w sosie orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 16.10.2013 14:17
ale apetytu nabrałam na taki karczek
agnieszka214 16.10.2013 13:19
alez juz bym mogła zjeśc do obiadku prosze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak