Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek w powidłach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej z pestek winogron 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 2 łyżeczki
ketchup 1 łyżka
sól 1/4 łyżeczki
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
papryka mielona 1 łyżeczki
karkówka 1,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek w powidłach

Kroki postępowania

1
Przygotować marynatę z oleju, powideł , ketchupu , soli , pieprzu i papryki.
Krok 1 - Karczek w powidłach foto
2
Ułożyć w zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na noc ( minimum 2 godziny ) .
Krok 2 - Karczek w powidłach foto
3
Zawinąć dokładnie w folię aluminiową .
Piec w 200 * C przez 1,5 godziny w piekarniku . Wyjąć . Zlać tłuszcz z pieczenia ( robię dziurkę w foli i zlewam tłuszcz do miseczki zanim odwinę mięso ) .
Krok 3 - Karczek w powidłach foto
4
Rozwinąć z folii i pokroić w plastry . Podawać z marynowanymi śliwkami .
Na bazie tłuszczu z pieczenia można zrobić pikantny sos z powidłami , pieprzem , papryką i śmietanką .
Krok 4 - Karczek w powidłach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

beniaminek 25.05.2013 22:30
fajne danie
Pusia 25.05.2013 20:41
świetny przepis
Renata9 25.05.2013 20:17
pyszny karczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak