Karczek w pomarańczach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek bez kości

    1 kg
  • seler

    1 szt
  • por

    1 szt
  • pomarańcze

    3 szt
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karczek w pomarańczach foto
Przygotowujemy warzywa - seler i por, po umyciu, tniemy w słupki.
Krok 2 - Karczek w pomarańczach foto
Mięso opłukać, osuszyć, naciąć (nie przecinać do końca) jak na kotlety. Posypać obficie solą i pieprzem. Odstawić na min 1-2 godz w chłodne miejsce.
Krok 3 - Karczek w pomarańczach foto
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy warzywa - seler i por, smażymy do czasu aż warzywa zrobią się miękkie. Jedną pomarańczę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Gdy warzywa będą miękkie wrzucić pokrojoną pomarańcze i razem podsmażyć 5-10 min.
Krok 4 - Karczek w pomarańczach foto
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć przesmazonymi warzywami. Piec w temp ok. 180 stopni przez ok 1,5 godz.
Krok 5 - Karczek w pomarańczach foto
Pozostałe dwa pomarańcze sparzyć w gorącej wodzie, pokroić w plastry i po 1,5 godz pieczenia, mięso obłożyć pomarańczami i piec razem ok 15-20 min.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aannkaa82 16.02.2014 19:24
ciekawy przepis :)
Łukasz15 26.10.2013 13:45
Musi być pyszny
gosia56 30.09.2013 07:19
napewno pyszne mięsko
IwonaKa 15.09.2013 13:35
pycha mięsko
Malgorzata549 01.09.2013 09:52
warto spróbować
Katarzyna59 22.08.2013 21:15
pyszne jedzonko
kuklik 21.08.2013 22:21
smakowitości
Krystyna32 17.08.2013 07:26
bardzo smaczne
Krzysztof15 17.08.2013 06:39
palce lizac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat