Karczek smażony

Karczek smażony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek

    1 kg
  • cebula

    3 szt.
  • olej

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 opakowanie
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karczek kroimy na plastry o grubości około 0,5cm, obtaczamy w mieszance przypraw do gyrosa i papryce. Cebulę kroimy na plastry. Obtoczony karczek wkładamy do miski lub naczynia żaroodpornego, układamy na przemian karczek i cebulę. Zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, najlepiej na noc. Na drugi dzień smażymy na oleju którym był on zalany, najlepiej na głębokiej teflonowej patelni, pod przykryciem przez około 30 minut, obracamy. Na koniec przysmażamy cebulę do miękkości. Podajemy z sosem lub ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat