Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek smażony

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1 kg
cebula 3 szt.
olej 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 opakowanie
przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek smażony

Karczek kroimy na plastry o grubości około 0,5cm, obtaczamy w mieszance przypraw do gyrosa i papryce. Cebulę kroimy na plastry. Obtoczony karczek wkładamy do miski lub naczynia żaroodpornego, układamy na przemian karczek i cebulę. Zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, najlepiej na noc. Na drugi dzień smażymy na oleju którym był on zalany, najlepiej na głębokiej teflonowej patelni, pod przykryciem przez około 30 minut, obracamy. Na koniec przysmażamy cebulę do miękkości. Podajemy z sosem lub ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak