Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek pieczony z ziemniakami i warzywami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1 kg
ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
pieczarki 20 dkg
papryka 1 szt
czosnek 2 ząbki
musztarda 2 łyżki
sól
pieprz
tymianek
rozmaryn
szałwia
olej 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pieczony z ziemniakami i warzywami

Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, solą i pieprzem – odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce.Następnie mięso zarumienić z każdej strony na tłuszczu w dużym rondlu, wlać trochę wody, przykryć i dusić na wolnym ogniu.
Po ok. godzinie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Wokół mięsa ułożyć pokrojone w ćwiartki ziemniaki i pieczarki oraz pokrojoną cebulę i paprykę. Oprószyć solą i pieprzem, podlać ok 1/4 szkl. wody, dodać liść laurowy.
Wstawić do piekarnika 180 stopni na ok 60 minut.

W czasie pieczenia mięso obrócić. Gotowe mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć ziemniakami i warzywami, polać przecedzonym sosem ( tym, który nam się wytworzy podczas pieczenia).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrej 04.02.2014 19:58
Pyszności !!!
krystyna330 04.02.2014 19:16
ale smakołyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak