Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek pieczony z małymi cebulkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1,7 kg
cebulki małe 0,5 kg
czosnek 2 szt
oliwa szczypta
przyprawy szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pieczony z małymi cebulkami

Oczyszczony karczek nacinamy ostrym nożem do połowy grubości mięsa co 2 cm tak aby powstały „kieszenie” do których włożymy cebulki.
Marynata: obrany czosnek przeciskamy dokładnie przez wyciskacz do małej miseczki, dodajemy wegetę wedetę ostrą paprykę i dwie łyżki oliwy. Wszystko razem rozcieramy łyżką aż powstanie pasta.
Ponacinany karczek dokładnie nacieramy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz.
Żaroodporne naczynie (z przykrywką) smarujemy oliwą i wkładamy karczek, do powstałych „kieszeni” wkładamy małe cebulki jak najgłębiej się da, z wierzchu mięsa usuwamy nadmiar marynaty żeby się nie przypaliła podczas zapiekania bo potrawa nabierze goryczki.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni z użyciem górnej grzałki i opiekacza, wstawiamy karczek na ok. 15 min żeby się lekko zrumienił.
Po zapieczeniu podlewamy mięso wodą do 1/3 wysokości nakrywamy pokrywką i pieczmy w temp. 180-190 stopni 2.5 godz.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak