Karczek pieczony z czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek

    b/k 2 kg
  • olej roślinny

  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • czosnek

    duża główka
  • Imbir mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karczek pieczony z czosnkiem foto
Keksówkę odpowiedniej wielkości wyłożyć grubą folią aluminiową, polać olejem i skropić uniwersalną przyprawą w płynie.
Krok 2 - Karczek pieczony z czosnkiem foto
Mięso umyć, osuszyć, ostrym nożem zrobić głębokie nacięcia na całej powierzchni z wierzchu i od spodu. Obrać czosnek i każdy ząbek podzielić na podłużne cząstki. Kawałki umieścić głęboko w nacięciach.
Krok 3 - Karczek pieczony z czosnkiem foto
Mięso włożyć do przygotowanej formy i posmarować olejem. Obsypać pieprzem, imbirem i rozgniecionymi kulkami ziela angielskiego. Obłożyć liśćmi laurowymi. Nakryć szczelnie folią aluminiową.
Krok 4 - Karczek pieczony z czosnkiem foto
Piec w temp 150°C przez 2 godziny. Mięso odkryć i dopiec w 180°C kolejne 30-40 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 5 - Karczek pieczony z czosnkiem foto
Zimny karczek włożyć do lodówki na kilka godzin.
Krok 6 - Karczek pieczony z czosnkiem foto
Po schłodzeniu idealnie się kroi i zastępuje kupne wędliny, a przy okazji nie zawiera chemicznych konserwantów.
Habibi
Karkowkę można podawać na gorąco jako dodatek do obiadu, albo na zimno jako domową wędlinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iskierka.ag 09.01.2017 17:00
Na pewno bardzo aromatyczna, podoba mi się przepis:):)
Janina 28.12.2016 15:13
Najlepsze swojskie;))
Jadwiga/Jaga85 28.12.2016 14:46
super mięsko
Wafelek2601 27.12.2016 22:23
Świetne mięsko
Renata9 27.12.2016 21:47
Pyszny karczek
magdow 27.12.2016 21:14
smakowity przepis ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat