Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek pieczony z czosnkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,5-2 kg
czosnek duża główka
olej rzepakowy 5-7 łyżek
smalec 100 g
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Na zimno karczek daje się kroić w cienkie plasterki i nadaje się do kanapek zamiast kupnuch wędlin.

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pieczony z czosnkiem

Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i okroić wszystkie zbędne poszarpane kawałki, które odstają od mięsa i uległyby spaleniu w trakcie pieczenia.

Mięso podziurawić dość głęboko długim wąskim ostrym nożem i w nacięcia wepchnąć ząbki czosnku pokrojone wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
Mięso posolić i posypać pieprzem, natrzeć, i ułożyć w brytfance polanej olejem.
Wkoło mięsa rozłożyć smalec. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Nakryć.

Piekarnik rozgrzać do 130-150*C, wstawić naczynie z mięsem i piec ok. 4 godziny, zmniejszając temperaturę co godzinę o ok. 10*C. Mięso pozostawić do ostygnięcia nie wyciągając z piekarnika.

Kroić dopiero po ostygnięciu i ew. ponownym podgrzaniu, ponieważ krojone bezpośrednio po upieczeniu kruszy się i rwie na włókna.

Ostudzone mięso wstawić do lodówki do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.09.2016 10:18
Takie mięso, to ja lubię......
Janina 28.09.2016 21:03
Super mięsko;))
Lis 28.09.2016 18:20
Cudownie smakowity:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak