Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pieczony z czosnkiem
Mięso podziurawić dość głęboko długim wąskim ostrym nożem i w nacięcia wepchnąć ząbki czosnku pokrojone wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
Mięso posolić i posypać pieprzem, natrzeć, i ułożyć w brytfance polanej olejem.
Wkoło mięsa rozłożyć smalec. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Nakryć.
Piekarnik rozgrzać do 130-150*C, wstawić naczynie z mięsem i piec ok. 4 godziny, zmniejszając temperaturę co godzinę o ok. 10*C. Mięso pozostawić do ostygnięcia nie wyciągając z piekarnika.
Kroić dopiero po ostygnięciu i ew. ponownym podgrzaniu, ponieważ krojone bezpośrednio po upieczeniu kruszy się i rwie na włókna.
Ostudzone mięso wstawić do lodówki do schłodzenia.