Karczek pieczony w sosie śliwkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże cebule

    2
  • marchewki

    2-3
  • liście laurowe + kilka ziarenek ziela angielskiego

    2-3
  • dkg śliwek węgierek

    15-20
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 czubate łyżeczki czosnku suszonego granulowanego

    do natarcia mięsa:
  • 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki mielonej, 2 łyżki suszonego majeranku

    do natarcia mięsa:
  • łyżki masła klarowanego

    4
  • łyżki octu balsamicznego

    2
  • szkl. śmietanki kremówki 30%

    1/3
  • schab

    1 kg (karkowy, wieprzowy, chudy)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • cukier

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawami, ew. związać nicią kuchenną nadając zgrabny kształt pieczeni, odłożyć do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Po tym czasie zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Cebule i marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia, dodać liście laurowe i ziele angielskie, na wierzch położyć mięso. Całość podlać ok. 1-1,5 szkl. wody i piec 1 godzinę w temp. 180 st. C, często polewając wytworzonym sosem. Po tym czasie dołożyć umyte, wypestkowane i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i piec dalsze 30-40 min. też polewając sosem co jakiś czas. Jeśli sos za bardzo nam odparuje możemy uzupełniać go dolewając wody, ale nie za dużo na raz. Kiedy mięso jest upieczone (po głębokim nakłuciu drewnianą szpadką wypływa przeźroczysty sok) przekładamy je na talerz aby odpoczęło a sos przecedzamy i przecieramy warzywa ze śliwkami. Sos ponownie podgrzewamy, doprawiamy octem balsamicznym, solą, cukrem, pieprzem i zabielamy śmietanką. Przetarte warzywa dostatecznie go zagęszczą i nie potrzeba mąki. Pieczeń podajemy pokrojoną w dość grube plastry, z sosem, ziemniakami albo kluseczkami i surówką (ja zrobiłam z selera, z dodatkiem rodzynek)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelina/bunia 07.06.2012 19:46
pycha
Goya 05.05.2012 10:24
super
SmacznaPyza 19.11.2011 19:46
muszę wrócić do tego przepisu bo karkóweczka pycha!
Agnik 18.11.2011 21:55
rewelacja
Rogalik 14.04.2011 22:27
na pewno smaczne
Ewa104 18.07.2010 20:52
Robiłam z tego przepisu ten karczek i smakuje rewelacyjnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat