Karczek pieczony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżka masła

    1
  • łyżeczki mąki pszennej

    1-2
  • schab bez kości

    1 kg (karkowy, wieprzowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karczek, dobrze jak chudy kawałek, opłukać i wytrzeć ręcznikami papierowymi. Natrzeć solą, papryką, czosnkiem i niewielką ilością majeranku. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na min. 1-2 godziny w chłodne miejsce. Następnie posmarować olejem i ułożyć na blaszce albo w brytwannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec 20-30 min.. Po tym czasie mięso powinno być lekko zrumienione z wierzchu więc trzeba zmniejszyć temperaturę do 180 st. C podlać ok. 1 szkl. wody i piec ok. 1 godziny, może troszkę dłużej. W trakcie pieczenia dobrze jest obrócić kawałek żeby zrumienił się też z drugiej strony i polewać całość co jakiś czas sosem. Sos, który się wytworzy można uzupełniać dolewając po trochu wody. Upieczone mięso wyjmujemy na deskę albo półmisek i pozwalamy mu odpocząć 15-20 min.. Sos zlewamy ka, dodajemy mąkę roztrzepaną z niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajmy masło. Mięso kroimy w grube plastry, podajemy z sosem, kluskami i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 12.09.2011 10:54
super
Neetka90 30.07.2011 00:23
extra
Agnik 11.06.2011 10:40
może ten nie będzie twardy ;/
gosia561 25.04.2011 13:35
wygląda apetycznie
marcia71 23.04.2011 00:15
ale fajne
jasiek 05.04.2011 09:42
wygląda świetnie
Barbara/zuza22_85 04.04.2011 22:11
mniammmm
kasiurek 23.11.2010 09:41
super wygląda to mięsko:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat