Przepis i sposób przygotowania na: Karczek marynowany w pikantnej marynacie
Delikatnie skropić oliwą z każdej strony. Pozostawić na całą noc, od czasu do czasu przekładając na drugą stronę.
Następnego dnia polewamy karczek marynatą pikantną i znów pozostawiamy na całą noc.
Tak przygotowany karczek pieczemy w 180 stopniach ok 1,5-2 godz.
Od czasu do czasu polewamy go bulionem aby nie był za suchy (można go nakłuć nożem w kilku miejscach).
Po upieczeniu mój karczek gdy ostygł został dodatkowo sparzony.
Do garnka z gotującą się wodą wkładamy karczek i przez ok 0,5 do 45 min. na malutkim ogniu parzymy go.
Należy pilnować aby woda nam się nie zagotowała (wody należy tyle wlać tak aby zakrywała cały karczek, można dodatkowo dodać przypraw - można też pominąć).
Następnie wykładamy karczek na półmisek lub inne naczynie i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego))