Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek - król polskiego grilla

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek w plastrach
Czosnek suszony Prymat
2 ząbki czosnku przeciśniete
Papryka słodka mielona Prymat
łyżeczka octu balsamicznego
łyzeczka sosu sojowego
sól dla smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek - król polskiego grilla

Umyte i osuszone porcje karczku rozbić tłuczkiem do mięsa (koniecznie drewnianym). Przygotować marynatę. Posmarować marynatą porcje karczku, ułozyc na siebie, przyryc miske folia aspozywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę ale najlepiej na noc, aby mięso nabrało smaku przypraw. Rozpalić ogień na grillu, karczek trzymać na żarze ok. 5 minut z każdej strony, uważając by się ładnie podpiekł, trzeba uważać by się nie spalił. W trakcie pieczenia można co jakiś czas mięso smarować marynatą, aby był bardziej soczysty. Jesli brak grilla mozna karczek usmazyc na patelni. Bedzie rownie smaczny. ja podałam z sosem a\'la duńskim, grillowanym oscypkiem i sałatą grecką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 27.09.2011 18:30
Zdecydowanie król, zwłaszcza w takim wydaniu :)
eli_555 21.07.2011 22:51
pyszniutki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak