Karczek - król polskiego grilla

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek w plastrach

  • Czosnek suszony Prymat

  • 2 ząbki czosnku przeciśniete

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • łyżeczka octu balsamicznego

  • łyzeczka sosu sojowego

  • sól dla smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone porcje karczku rozbić tłuczkiem do mięsa (koniecznie drewnianym). Przygotować marynatę. Posmarować marynatą porcje karczku, ułozyc na siebie, przyryc miske folia aspozywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę ale najlepiej na noc, aby mięso nabrało smaku przypraw. Rozpalić ogień na grillu, karczek trzymać na żarze ok. 5 minut z każdej strony, uważając by się ładnie podpiekł, trzeba uważać by się nie spalił. W trakcie pieczenia można co jakiś czas mięso smarować marynatą, aby był bardziej soczysty. Jesli brak grilla mozna karczek usmazyc na patelni. Bedzie rownie smaczny. ja podałam z sosem a\'la duńskim, grillowanym oscypkiem i sałatą grecką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 27.09.2011 18:30
Zdecydowanie król, zwłaszcza w takim wydaniu :)
eli_555 21.07.2011 22:51
pyszniutki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat