Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek duszony w warzywach

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówki bez kości 500 g
marchewki 3
cebula 1
ok. 20 cm pora
cukinii 1/2
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarna ziela angielskiego 2
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 500 ml
( użyłam rosół )
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek duszony w warzywach

Kroki postępowania

1
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na 4-5 plastrów. Na patelni rozgrzać olej, położyć plastry mięsa i podsmażyć na mocnym ogniu z obu stron.
Krok 1 - Karczek duszony w warzywach foto
2
Następnie zmniejszyć ogień i podlewając odrobiną bulionu dusić około 10 minut. Następnie przygotowane, obrane i umyte warzywa dowolnie pokroić i wrzucić do podduszonych plastrów karkówki.
Krok 2 - Karczek duszony w warzywach foto
3
Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. ( jeżeli ktoś nie lubi miękkiej cukinii można dorzucić ją później )
Krok 3 - Karczek duszony w warzywach foto
4
Na kilka minut przed końcem duszenia odparować bez przykrycia nadmiar bulionu. tak przygotowany karczek można podać z pieczywem lub ziemniakami albo kaszą.
Krok 4 - Karczek duszony w warzywach foto
5
Smacznego.
Krok 5 - Karczek duszony w warzywach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 11.07.2013 15:35
przepyszne mięso na obiad
Adamorek 11.07.2013 13:06
doskonałe mięsko
Janina 11.07.2013 12:31
Pyszności;)
msmors 11.07.2013 12:29
fajny przepis
Olga_SK 11.07.2013 11:52
Chętnie wypróbję przepis, bo takiej karkówki jeszcze nie robiłam :)
Anna133 11.07.2013 11:51
tez robię podobnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak