Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek duszony w herbacie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek wieprzowy 500 g
bulion warzywny 0,5 litra
herbata czarna 3 torebki
cebula 1
czosnek kilka ząbków
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do przyprawienia
olej 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
wino wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek duszony w herbacie

Do gorącego rosołu wrzucić torebki z herbatą. Zaparzać pod przykryciem ok. 8 minut.
Ząbki czosnku przekroić na pół. Następnie naciąć niewielkie otwory wkarczekmale1 mięsie i nafaszerować je czosnkiem. Mięso natrzeć solą i pieprzem z każdej strony i obsypać słodką papryką. Mięso podsmażyć na złotobrązowy kolor z każdej strony, po czym podlać odrobiną herbaty. Mięso dusić w herbacie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny odwracając je i podlewając co jakiś czas naparem, by karczek się nie przypalił.
Jabłka i cebulę obrać> Owoce pokroić w grubą kostkę, cebulę w piórka.
Do herbacianego sosu dolać szklankę wina i włożyć jabłka i cebulę. Całość dusić jeszcze 10 minut.
Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem, jabłkami i cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta17 14.03.2013 14:23
bardzo ciekawy i pomysłowy przepis
kasienka23 14.03.2013 08:55
lubię takie nowinki :) nie jadłam jeszcze kurczaka w takim sosie!
Ania321 14.03.2013 08:25
ciekawy przepis :)
Janina 14.03.2013 08:16
Bardzo smaczne
msmors 14.03.2013 08:12
podoba mi się ten przepis
Agnieszka-87-25 14.03.2013 07:57
coś nowego , smacznie wygląda
noninka77 14.03.2013 07:53
Ta herbata mnie zaintrygowała....trzeba wypróbować:)
Ada-Gaba 14.03.2013 07:00
podoba mi się ten przepis, muszę go wypróbować
Mysiunia 13.03.2013 23:08
tak jeszcze nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak