Karczek do chleba, pikantny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Grill przyprawa pikantna Prymat

    4-6 łyżek
  • pieprz kolorowy

    2 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    4-6 łyżek
  • karkówka

    1,5-2 wieprzowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę wieprzową opłukałam i osuszyłam. Aby mięso pozostało foremne obwiązałam je sznureczkiem kuchennym nadając pożądany kształt. Przyprawy zmieszałam z olejem i mieszaniną natarłam dobrze mięso. Zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na min. 12 godzin a najlepiej na 24h . Następnie ułożyłam je na blaszce do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st.C. Po 20 min. zmniejszyłam temperaturę do 180 st.C i piekłam dalej ok.1,5-2 godzin podlewając najpierw niewielką ilością gorącej wody a potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc. Dopiero następnego dnia porozcinałam sznurek i pokroiłam mięso w plasterki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misia90 13.09.2011 09:49
ekstra
Marysia 13.09.2011 09:36
super
Karolina69 13.09.2011 09:24
fajne
Mati13 15.02.2011 15:36
smacznie wyglada:)
aginaa 03.02.2011 08:18
pewnie soczysty
matii6 01.02.2011 11:44
wygląda bardzo smacznie
Ewa104 01.02.2011 09:31
Lubię pikantnie doprawione mięsko.A karkóweczka pieczona palce lizać.
ada12302 30.01.2011 22:41
coś dla mnie
Gonia555 30.01.2011 17:33
Zgadzam się z przedmówczyniami :-)
aguus 30.01.2011 14:55
pięknie wypieczony i pewnie bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat