Karczek długo pieczony Zewy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik główny

  • karkówka

    2 kg bez kości

Marynata

  • przyprawy

    40 g
  • papryka

    1 łyżeczka wędzona
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1/2 łużeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Karkówkę umyć i osuszyć.
Przyprawy wymieszać i ta mieszanką natrzeć całe mięso.
Ułożyć je w dowolnym naczyniu, zakryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie mięso wyłożyć na kratkę z wyposażenia kuchenki, pod spód wsunąć blachę z wlaną wodą.
Karkówkę piec 5 godzin w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Upieczoną karkówkę wystudzić, wstawić do lodówki i podawać na zimno na przykład do pieczywa.

ZEWA
Przyprawy - gotowa mieszanka ( czosnek, pieprz czarny, seler, pietruszka, sól, cukier )

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 09.04.2015 19:14
Cudownie musiał smakować :)
Bernadeta1 09.04.2015 14:04
kusi smakiem i wyglądem, pycha
justynkag 09.04.2015 12:19
Bardzo smakowicie wygląda
Konczi 09.04.2015 11:44
ooo to się kawałek pysznego mięsiwka :)) porywam :)
mysza75 09.04.2015 11:37
jakie pyszne mięsko mniam
paulina2157 09.04.2015 11:17
pięknie i apetycznie wygląda
Mniam 09.04.2015 11:16
Rewelacyjne mięsko. Wyobrażam sobie jakie musi być smaczne!
Aleksandra/Olcia 09.04.2015 11:03
bardzo smakowity
iskierka.ag 09.04.2015 10:43
Ależ apetyczna skórka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat