Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karaś duszony w chrzanie (kuchnia Litewska)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karaś 1 kg
masło 1 łyżka
wywar warzywny 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
chrzan tarty 1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ocet odrobina
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karaś duszony w chrzanie (kuchnia Litewska)

Kroki postępowania

1
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, sprawić, posolić i posypać pieprzem. W garnku roztopić masło, ułożyć rybę, posypać chrzanem, obłożyć listkami laurowymi, podlać wywarem i udusić do miękkości.
Krok 1 - Karaś duszony w chrzanie (kuchnia Litewska) foto
2
Mąkę usmażyć z masłem, rozcieńczyć wywarem, zagotować, dodać śmietanę, odrobinę octu, sól i cukier do smaku.
Krok 2 - Karaś duszony w chrzanie (kuchnia Litewska) foto
3
Zasmażkę połączyć z rybą, zamieszać, poddusić i podać np. z ryżem lub ziemniakami.
Krok 3 - Karaś duszony w chrzanie (kuchnia Litewska) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 15.07.2014 13:36
specjały mojej babci :)
w mojej kuchni 15.07.2014 09:26
dawno nie jadłam karasi a bardzo lubię
gusia1000 15.07.2014 00:08
Dobra ryba.
Wafelek2601 14.07.2014 23:15
Z pewnością jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak