Kapusta z pulpetami w pomidorach

Kapusta z pulpetami w pomidorach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dla nas idealne danie jednogarnkowe.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kapusta biała

    500 gramów
  • ziemniaki

    500 gramów
  • łopatka wieprzowa

    600 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • passata pomidorowa

    400 mililitrów
  • bulion warzywny

    300 mililitrów
  • mąka

    1 łyżka
  • woda zimna

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy.
Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki.
Łopatkę wieprzową mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki.
W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, zalewamy bulionem i passatą. Dodajemy ziemniaki i pulpety. Całość zapiekamy 90 min w 200°C. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

20.02.2019 13:31
Bardzo smaczny obiadek : )

Bożena Matuszczyk

20.02.2019 10:13
Pyszne danie ,proste i smaczne.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat