Kapusta z Jasiem

Kapusta z Jasiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • fasola Jaś

    1 szklanka
  • żeberka wieprzowe

    80 dag
  • marchewka

    3 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    4-5 łyżek
  • liść laurowy

  • ziele angielskie całe

  • pieprz czarny ziarnisty

  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • boczek wędzony

    20 dag
  • mąka

    3 łyżki
  • smalec

    4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta z Jasiem foto
Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kapustę szatkujemy. Gdy żeberka się ugotują, wyjmujemy je z wywaru. Do wywaru dodajemy kapustę i gotujemy ją.
Fasolę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę i pietruszkę oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim marchewkę i pietruszkę do miękkości.
Krok 2 - Kapusta z Jasiem foto
Żeberka oddzielamy od kości. Mięso kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też boczek. Na łyżce smalcu podsmażamy mięso z boczkiem i dodajemy je do gotującej się kapusty. Dodajemy warzywa do kapusty. Gdy fasola będzie miękka, wówczas wodę z gotowania dodajemy do kapusty, a samą fasolę miksujemy na pure. To pure dodajemy później do kapusty.

Całość gotujemy z przyprawami( ziele, liść, pieprz ziarnisty). Pod koniec zaprawiamy kapustę koncentratem i przygotowujemy zasmażkę z mąki i ze smalcu. Na koniec doprawiamy kapustę do smaku.
Krok 3 - Kapusta z Jasiem foto
Całość gotujemy z przyprawami( ziele, liść, pieprz ziarnisty). Pod koniec zaprawiamy kapustę koncentratem i przygotowujemy zasmażkę z mąki i ze smalcu. Na koniec doprawiamy kapustę do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

27.06.2016 13:40
ciekawy pomysł

pestka

28.11.2015 12:51
jeszcze tak nie robiłam

RenataZ-et

08.09.2015 13:44
bardzo lubię taką kapustę :)

agaK.

08.09.2015 12:15
Coś takiego bym pojadła, fajne połączenia.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat