Kapusta z grzybami i powidłami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 ziarenka
  • powidła śliwkowe

    1 łyżka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • grzyby suszone

    50 g
  • sałatka z kapusty kwaszonej z marchewką

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta z grzybami i powidłami foto
Kapustę lekko płuczemy w zimnej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i płaską łyżeczkę soli i zalewamy wodą.
Krok 2 - Kapusta z grzybami i powidłami foto
Gotujemy aż kapusta będzie miękka, po czym studzimy i odciskamy wodę, i zalewamy świeżą wodą. Grzyby moczymy chwilę w zimnej wodzie.
Krok 3 - Kapusta z grzybami i powidłami foto
Do kapusty dodajemy grzyby i podsmażone drobno pokrojone cebule. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 2 godziny.
Krok 4 - Kapusta z grzybami i powidłami foto
Odstawiamy, a następnego dnia gotujemy kolejne 2 godziny. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy aby woda się nie wygotowała i kapusta nie przypaliła.Pod koniec gotowania dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy z kapustą.
Krok 5 - Kapusta z grzybami i powidłami foto
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna możemy dodać więcej powideł.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 08.01.2014 14:18
świetny przepis
Kuchenka 08.01.2014 12:28
o pierwszy raz się spotykam z takim daniem
Magula 07.01.2014 23:51
Powidła sprawdzają się świetnie jeśli kapusta jest za kwaśna.
Renataj 07.01.2014 21:42
Robię podobnie ale nie dodaję powideł - warto wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat