Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z grzybami i powidłami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula 2 szt
ziele angielskie 3 ziarenka
powidła śliwkowe 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
grzyby suszone 50 g
sałatka z kapusty kwaszonej z marchewką 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grzybami i powidłami

Kroki postępowania

1
Kapustę lekko płuczemy w zimnej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i płaską łyżeczkę soli i zalewamy wodą.
Krok 1 - Kapusta z grzybami i powidłami foto
2
Gotujemy aż kapusta będzie miękka, po czym studzimy i odciskamy wodę, i zalewamy świeżą wodą. Grzyby moczymy chwilę w zimnej wodzie.
Krok 2 - Kapusta z grzybami i powidłami foto
3
Do kapusty dodajemy grzyby i podsmażone drobno pokrojone cebule. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 2 godziny.
Krok 3 - Kapusta z grzybami i powidłami foto
4
Odstawiamy, a następnego dnia gotujemy kolejne 2 godziny. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy aby woda się nie wygotowała i kapusta nie przypaliła.Pod koniec gotowania dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy z kapustą.
Krok 4 - Kapusta z grzybami i powidłami foto
5
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna możemy dodać więcej powideł.
Krok 5 - Kapusta z grzybami i powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 08.01.2014 14:18
świetny przepis
Kuchenka 08.01.2014 12:28
o pierwszy raz się spotykam z takim daniem
Magula 07.01.2014 23:51
Powidła sprawdzają się świetnie jeśli kapusta jest za kwaśna.
Renataj 07.01.2014 21:42
Robię podobnie ale nie dodaję powideł - warto wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak