Przepis i sposób przygotowania na: KAPUSTA Z GROCHEM MOJEJ MAMY
Na następny dzień kapustę płuczemy (w zależności jaka kwaśna- 1 lub 2 razy).
Gotujemy groch w lekko osolonej wodzie (w tej samej, w której się moczył) przez ok. 20-30 minut (w razie potrzeby dolewamy dodatkową wodę) do miękkości.
W czasie gotowania grochu w drugim garnku gotujemy przez ok. 30 minut zalaną wrzątkiem kapustę, do której, opcjonalnie, można dodać listek laurowy i ziele angielskie.
Kiedy kapusta i groch się gotują, na dużej patelni szklimy cebulę na tłuszczu.
Teraz ugotowany groch odcedzamy, kapustę odciskamy na durszlaku, wrzucamy do garnka, a do niego dodajemy zeszkloną cebulkę. Podsmażamy całość, mieszając, doprawiamy solą, pieprzem (jeśli ktoś lubi może dodać kminek).
Uwaga!
Jeśli kapusta jest grubo poszatkowana, można przed gotowaniem pokroić ją na drobniejsze kawałki.