KAPUSTA Z GROCHEM MOJEJ MAMY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg.
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    wg. uznania
  • groch

    1,5 łuskany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch zalewamy w miseczce wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
Na następny dzień kapustę płuczemy (w zależności jaka kwaśna- 1 lub 2 razy).
Gotujemy groch w lekko osolonej wodzie (w tej samej, w której się moczył) przez ok. 20-30 minut (w razie potrzeby dolewamy dodatkową wodę) do miękkości.
W czasie gotowania grochu w drugim garnku gotujemy przez ok. 30 minut zalaną wrzątkiem kapustę, do której, opcjonalnie, można dodać listek laurowy i ziele angielskie.
Kiedy kapusta i groch się gotują, na dużej patelni szklimy cebulę na tłuszczu.
Teraz ugotowany groch odcedzamy, kapustę odciskamy na durszlaku, wrzucamy do garnka, a do niego dodajemy zeszkloną cebulkę. Podsmażamy całość, mieszając, doprawiamy solą, pieprzem (jeśli ktoś lubi może dodać kminek).

Uwaga!
Jeśli kapusta jest grubo poszatkowana, można przed gotowaniem pokroić ją na drobniejsze kawałki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sara1 31.10.2012 12:02
apetyczna kapucha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat