Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KAPUSTA Z GROCHEM MOJEJ MAMY

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg.
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
olej wg. uznania
groch 1,5 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: KAPUSTA Z GROCHEM MOJEJ MAMY

Groch zalewamy w miseczce wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
Na następny dzień kapustę płuczemy (w zależności jaka kwaśna- 1 lub 2 razy).
Gotujemy groch w lekko osolonej wodzie (w tej samej, w której się moczył) przez ok. 20-30 minut (w razie potrzeby dolewamy dodatkową wodę) do miękkości.
W czasie gotowania grochu w drugim garnku gotujemy przez ok. 30 minut zalaną wrzątkiem kapustę, do której, opcjonalnie, można dodać listek laurowy i ziele angielskie.
Kiedy kapusta i groch się gotują, na dużej patelni szklimy cebulę na tłuszczu.
Teraz ugotowany groch odcedzamy, kapustę odciskamy na durszlaku, wrzucamy do garnka, a do niego dodajemy zeszkloną cebulkę. Podsmażamy całość, mieszając, doprawiamy solą, pieprzem (jeśli ktoś lubi może dodać kminek).

Uwaga!
Jeśli kapusta jest grubo poszatkowana, można przed gotowaniem pokroić ją na drobniejsze kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 31.10.2012 12:02
apetyczna kapucha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak