Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta kiszona
1 kg. -
sól do smaku
-
pieprz
do smaku -
cebula
1 sztuka -
olej
wg. uznania -
groch
1,5 łuskany
Sposób przygotowania
Na następny dzień kapustę płuczemy (w zależności jaka kwaśna- 1 lub 2 razy).
Gotujemy groch w lekko osolonej wodzie (w tej samej, w której się moczył) przez ok. 20-30 minut (w razie potrzeby dolewamy dodatkową wodę) do miękkości.
W czasie gotowania grochu w drugim garnku gotujemy przez ok. 30 minut zalaną wrzątkiem kapustę, do której, opcjonalnie, można dodać listek laurowy i ziele angielskie.
Kiedy kapusta i groch się gotują, na dużej patelni szklimy cebulę na tłuszczu.
Teraz ugotowany groch odcedzamy, kapustę odciskamy na durszlaku, wrzucamy do garnka, a do niego dodajemy zeszkloną cebulkę. Podsmażamy całość, mieszając, doprawiamy solą, pieprzem (jeśli ktoś lubi może dodać kminek).
Uwaga!
Jeśli kapusta jest grubo poszatkowana, można przed gotowaniem pokroić ją na drobniejsze kawałki.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się