Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kapusta z grochem i ziemniakami przepis babci

Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Kapusta z grochem i ziemniakami według przepisu babci to tradycyjne, sycące danie, które często gościło na stołach w chłodne dni. Prosty, ale pełen smaku posiłek, idealny na zimowe obiady. Oto jak przygotować tę wersję zgodnie z recepturą babć!

Składniki:

kapusta kiszona
50 dag
ziemniaki
50 dag
groch
0,5 szklanki
kiełbasa
50 dag
słonina
10 dag
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
3 łyżeczki
przyprawa uniwersalna
3 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem i ziemniakami przepis babci

Kapusta z grochem i ziemniakami według przepisu babci. Zgodzicie się ze mną, że są dania, które najlepiej smakują zgodnie z recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie? Ten przepis właśnie taki jest. Łączy pokolenia, a każde z nich dodało tutaj coś od siebie.

Wypróbujcie przepis na kapustę z grochem i ziemniakami wg przepisu babci i sami oceńcie czy Wam posmakuje! To właśnie dodatek skwarek sprawia, że to danie nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Jak dla mnie to kwintesencja domowego, rozgrzewającego jedzenia!


1. Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu kroimy na małe paski. Groch gotujemy do momentu aż powstania gęsta żółta masa. Często mieszamy aby groch się nie przypalił. Kapustę mieszamy z grochem, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i rozbijamy tłuczkiem łączymy z kapustą. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i ziołami. Słoninę kroimy w małą kostkę i wytapiamy, skwarki dodajemy do kapusty a na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy cebulę wraz z tłuszczem do kapusty. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Podajemy na ciepło, pokraszone skwarkami.

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami, kapusta z suszonymi grzybami a może kapusta z grochem ze słodkiej kapusty - wybierzcie swój ulubiony przepis!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 12.09.2015 12:54
pyszne danie do zjedzenia
Renataj 11.09.2015 20:52
Starodawne pyszne jedzonko:)
Renata9 11.09.2015 20:05
Bardzo lubię takie jedzonko :-)
adelajda 11.09.2015 16:10
Pyszne danie :)
Aleksandra/Olcia 11.09.2015 10:49
po domowemu :( fajne danie
Futka 11.09.2015 10:23
Przepyszna propozycja. Takie smakowitości serwowała moja Babci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak