Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem i ziemniakami przepis babci
Kapusta z grochem i ziemniakami według przepisu babci. Zgodzicie się ze mną, że są dania, które najlepiej smakują zgodnie z recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie? Ten przepis właśnie taki jest. Łączy pokolenia, a każde z nich dodało tutaj coś od siebie.
Wypróbujcie przepis na kapustę z grochem i ziemniakami wg przepisu babci i sami oceńcie czy Wam posmakuje! To właśnie dodatek skwarek sprawia, że to danie nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Jak dla mnie to kwintesencja domowego, rozgrzewającego jedzenia!
1. Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu kroimy na małe paski. Groch gotujemy do momentu aż powstania gęsta żółta masa. Często mieszamy aby groch się nie przypalił. Kapustę mieszamy z grochem, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i rozbijamy tłuczkiem łączymy z kapustą. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i ziołami. Słoninę kroimy w małą kostkę i wytapiamy, skwarki dodajemy do kapusty a na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy cebulę wraz z tłuszczem do kapusty. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Podajemy na ciepło, pokraszone skwarkami.