Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z grochem i ziemniakami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 50 dag
ziemniaki 50 dag
groch 1/2 szkl
kiełbasa 50 dag
słonina 10 dag
cebula szt
czosnek 2 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżeczki
przyprawa uniwersalna 3 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem i ziemniakami


1.Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu kroimy na małe paski. Groch gotujemy do momentu aż powstania gęsta żółta masa. Często mieszamy aby groch się nie przypalił. Kapustę mieszamy z grochem, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i rozbijamy tłuczkiem łączymy z kapustą. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i ziołami. Słoninę kroimy w małą kostkę i wytapiamy, skwarki dodajemy do kapusty a na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy cebulę wraz z tłuszczem do kapusty. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Podajemy na ciepło, pokraszone skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 12.09.2015 12:54
pyszne danie do zjedzenia
Renataj 11.09.2015 20:52
Starodawne pyszne jedzonko:)
Renata9 11.09.2015 20:05
Bardzo lubię takie jedzonko :-)
adelajda 11.09.2015 16:10
Pyszne danie :)
Aleksandra/Olcia 11.09.2015 10:49
po domowemu :( fajne danie
Futka 11.09.2015 10:23
Przepyszna propozycja. Takie smakowitości serwowała moja Babci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak