Kapusta włoska zapiekana pod beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1/2 główki
  • masło

    3 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • mleko

    2 szkl
  • sól

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • ser gouda

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta włoska zapiekana pod beszamelem foto
Kapustę podzielić na 3-4 części. Zalać wodą, osolić ją i gotować, aż zmięknie.
Krok 2 - Kapusta włoska zapiekana pod beszamelem foto
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i energicznie mieszać przez 2 minuty. Po tym czasie stopniowo dodawać ciepłe mleko oraz przyprawy i gotować 10-15 minut, mieszając całość od czasu do czasu.
Krok 3 - Kapusta włoska zapiekana pod beszamelem foto
Kapustę odcedzić. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, posypać startym serem i zapiekać przez 10 minut, aż ser się rozpuści.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 20.08.2013 10:29
taką uwielbiam:-)
IwonaKa 24.01.2013 23:16
ale musi być smaczna,muszę tak przyrządzic
Alex_M 24.01.2013 18:44
musze wyprobowac
Konczi 24.01.2013 17:19
cudnie musi smakować
Hanna5 24.01.2013 17:18
ciekawe, lekkie
gosia56 24.01.2013 17:07
super
mysza75 24.01.2013 16:53
Uwielbiam włoską :-)
miszelka 24.01.2013 16:09
smaczny dodatek :)
ONY_za_kare 24.01.2013 16:08
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat