Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta wigilijna

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
fasola Jaś 50 dag
grzyby suszone 10 kapeluszy
Liść laurowy suszony Prymat kilka
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta wigilijna

Dzień wcześniej: namoczyć fasolę przez całą noc. Grzyby dokładnie wypłukać i też namoczyć w wodzie całą noc.
Na drugi dzień: Kapustę i fasolę gotować w osobnych garnkach do miękkości (u mnie było to ok 2 godziny, w trakcie gotowania może zajść potrzeba dolewania wody do fasoli). Gdy kapusta się zagotuje odcedzamy wodę i zalewamy nową, wtedy wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Grzyby gotować ok 30 minut, ostudzić. Pokroić w cieniutkie paseczki lub kostkę i wraz z wodą, w której się gotowały wlewamy do miękkiej kapusty. Dodajemy też ugotowaną fasolę. Wtedy dodajemy kostki grzybowe i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut.
Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.
Jeśli nie mamy możliwości ugotowania jej dzień wcześniej można to zrobić rano i zostawić aby smaki miały możliwość się "przegryźć".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 10.12.2013 10:10
Aż zapachniało świętami :)
Zdzisław 09.12.2013 21:44
ciekawe smaki kapusta z fasolą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak