Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • fasola Jaś

    50 dag
  • grzyby suszone

    10 kapeluszy
  • listki laurowe Prymat

    kilka
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej: namoczyć fasolę przez całą noc. Grzyby dokładnie wypłukać i też namoczyć w wodzie całą noc.
Na drugi dzień: Kapustę i fasolę gotować w osobnych garnkach do miękkości (u mnie było to ok 2 godziny, w trakcie gotowania może zajść potrzeba dolewania wody do fasoli). Gdy kapusta się zagotuje odcedzamy wodę i zalewamy nową, wtedy wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Grzyby gotować ok 30 minut, ostudzić. Pokroić w cieniutkie paseczki lub kostkę i wraz z wodą, w której się gotowały wlewamy do miękkiej kapusty. Dodajemy też ugotowaną fasolę. Wtedy dodajemy kostki grzybowe i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut.
Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.
Jeśli nie mamy możliwości ugotowania jej dzień wcześniej można to zrobić rano i zostawić aby smaki miały możliwość się "przegryźć".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Barbara13

10.12.2013 10:10
Aż zapachniało świętami :)

Zdzisław

09.12.2013 21:44
ciekawe smaki kapusta z fasolą

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat