kapusta pekińska duszona z morelami

kapusta pekińska duszona z morelami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    80 dkg
  • morele suszone

    10 dkg
  • rodzynki

    30 gram
  • cebula

    3 szt
  • sok z cytryny

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • goździki

    5 szt
  • sól

  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    2 szt
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Morele myjemy i kroimy w paski,rodzynki myjemy i osączamy,dwie cebulę drobno siekamy a jedną szpikujemy gozdzikami i liśćmi.Kapustę myjemy i osuszamy i drobno kroimymy.W rondelku stapiamy masło i szklimy cebulę,dodajemy imbir,rodzynki,morele i kapustę i chwilę smażymy mieszając,dodajemy sól,pieprz,następnie wlewamy wino ,wkładamy naszpikowaną cebulę i gotujemy na małym ogniu 30 min co jakiś czas mieszając.Wyjmujemy cebulę z gozdzikami ,nadmiar płynu musi odparować doprawiamy do smaku wlewamy sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy.Podajemy z ryżem lub jako dodatek do mięs.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anemon

28.06.2011 07:11
Bardzo wyrafinowany przepis. Warto wypróbować, bo brzmi apetycznie.

1j1o1l1a1

03.04.2011 19:55
pekińska na sposób wykwintny...ciekawie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat