Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapusta pekińska duszona z morelami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta pekińska 80 dkg
morele suszone 10 dkg
rodzynki 30 gram
cebula 3 szt
sok z cytryny 1 szt
masło 2 łyżki
Goździki całe Prymat 5 szt
sól
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
wino białe wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta pekińska duszona z morelami

Morele myjemy i kroimy w paski,rodzynki myjemy i osączamy,dwie cebulę drobno siekamy a jedną szpikujemy gozdzikami i liśćmi.Kapustę myjemy i osuszamy i drobno kroimymy.W rondelku stapiamy masło i szklimy cebulę,dodajemy imbir,rodzynki,morele i kapustę i chwilę smażymy mieszając,dodajemy sól,pieprz,następnie wlewamy wino ,wkładamy naszpikowaną cebulę i gotujemy na małym ogniu 30 min co jakiś czas mieszając.Wyjmujemy cebulę z gozdzikami ,nadmiar płynu musi odparować doprawiamy do smaku wlewamy sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy.Podajemy z ryżem lub jako dodatek do mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 28.06.2011 07:11
Bardzo wyrafinowany przepis. Warto wypróbować, bo brzmi apetycznie.
1j1o1l1a1 03.04.2011 19:55
pekińska na sposób wykwintny...ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak