Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta młoda zapiekana

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1 sztuka
boczek wędzony 10 dkg
kiełbasa 15 dkg
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
bulion warzywny 1 litr
olej do smażenia 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka

Sos

mąka pszenna 1 łyżka
masło 2 łyżki
mleko 2% 3/4 szklanki
sól do smaku 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta młoda zapiekana

Kapustę pozbawić liści zewnętrznych, przekroić na cztery części, wykroić głąb.
Zalać wywarem warzywnym, ugotować prawie na miękko, odcedzić.
Boczek, kiełbasę, paprykę, cebulę pokroić.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju, kiełbasę, boczek, cebulę, paprykę, oprószyć oregano.( podsmażać około 8 minut)
Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dolewać mleko małym strumieniem, zagotować, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć kawałki kapusty, zalać sosem, wyłożyć zawartość patelni.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 04.06.2014 09:57
pyszności, super
Adam/ZUB3R 03.06.2014 12:53
ładnie wygląda
mysza75 01.06.2014 13:02
jaki świetny pomysł z tym zapiekaniem
2milutka 31.05.2014 20:29
fajna wersja:)
Lidzia 31.05.2014 19:46
Wspaniała.
Alex_M 31.05.2014 19:02
dobry pomysl :)
Zdzisław 31.05.2014 17:40
dla mnie pyszne danie podano
Bernadeta1 31.05.2014 17:35
pyszna taka kapustka
Renata9 31.05.2014 17:05
uwielbiam taką kapustkę
Kejti 31.05.2014 16:39
Zapiekana z boczusiem i kiełbaską,syty i smaczny obiadek :-)
Pani Domu 31.05.2014 16:32
smakowicie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak