Kapusta młoda zapiekana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta biała

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    10 dkg
  • kiełbasa

    15 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • bulion warzywny

    1 litr
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżeczka

Sos

  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • mleko 2%

    3/4 szklanki
  • sól do smaku

    3 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę pozbawić liści zewnętrznych, przekroić na cztery części, wykroić głąb.
Zalać wywarem warzywnym, ugotować prawie na miękko, odcedzić.
Boczek, kiełbasę, paprykę, cebulę pokroić.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju, kiełbasę, boczek, cebulę, paprykę, oprószyć oregano.( podsmażać około 8 minut)
Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dolewać mleko małym strumieniem, zagotować, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć kawałki kapusty, zalać sosem, wyłożyć zawartość patelni.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
SMACZNEGO!!!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 04.06.2014 09:57
pyszności, super
Adam/ZUB3R 03.06.2014 12:53
ładnie wygląda
mysza75 01.06.2014 13:02
jaki świetny pomysł z tym zapiekaniem
2milutka 31.05.2014 20:29
fajna wersja:)
Lidzia 31.05.2014 19:46
Wspaniała.
Alex_M 31.05.2014 19:02
dobry pomysl :)
Zdzisław 31.05.2014 17:40
dla mnie pyszne danie podano
Bernadeta1 31.05.2014 17:35
pyszna taka kapustka
Renata9 31.05.2014 17:05
uwielbiam taką kapustkę
Kejti 31.05.2014 16:39
Zapiekana z boczusiem i kiełbaską,syty i smaczny obiadek :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat