Kapusta kwaszona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    2 kg
  • marchewki

    2
  • sól

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić, drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce i wymieszać z solą. Ubić w kamiennym garnku lub w słoju, obciążyć, przykryć ściereczką. Po kilku dniach gdy pokaże się piana, łyżką drewnianą zrobić w kilku miejscach otwory w kapuście. Pozostawić do dokwaszenia. Po 6-7 dniach kapusta będzie gotowa. Należy ją wówczas przełożyć do słoików, zakręcić, pasteryzować i wynieść w chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 07.10.2012 23:21
super :)
Łukasz15 11.09.2012 19:19
Super
Katarzyna59 29.08.2012 20:17
super
banditka 16.09.2010 13:03
fajne
plocia 11.09.2010 12:11
swojska najlepsza
Monika193 03.09.2010 08:14
bardzo lubię taką kapustę
Margo1 01.09.2010 17:04
Na pewno zrobię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat