Kapusta kiszona z zasmażką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    0,5 kg
  • smalec

    3 łyżki
  • woda

    1,5 litra
  • sól

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Zasmażka:

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • woda letnia

    0,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
Kapustę kiszoną zalać wodą.
Krok 2 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
Chwilę gotować minimum 5 min.
Krok 3 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
Pierwszą wodę odlać , gdyż kapusta byłaby za kwaśna.
Krok 4 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
Ponownie zalać wodą i gotować.
Krok 5 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
Dodać smalec.
Krok 6 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 7 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
Przyprawić solą do smaku i pieprzem .
Krok 8 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
Można dodać połowę kostki rosołowej i cały czas gotować .
Krok 9 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
W między czasie zrobić zasmażkę z mąki i masła na patelni.
Krok 10 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
Rozmieszać zasmażkę wodą i dodać do ugotowanej już miękkiej kapusty.
Krok 11 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
Chwilkę zagotować i jeszcze przyprawić według gustu ,gdy ktoś lubi ostrzejszą.
Krok 12 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
Można podawać z ziemniakami i mięsem.
Jak ktoś lubi można dodać kminku

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat