Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona z zasmażką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 0,5 kg
smalec 3 łyżki
woda 1,5 litra
sól 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Zasmażka:
mąka pszenna 3 łyżki
masło klarowane 1 łyżka
woda letnia 0,5 szkl

Porada

Jak ktoś lubi można dodać kminku

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona z zasmażką

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną zalać wodą.
Krok 1 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
2
Chwilę gotować minimum 5 min.
Krok 2 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
3
Pierwszą wodę odlać , gdyż kapusta byłaby za kwaśna.
Krok 3 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
4
Ponownie zalać wodą i gotować.
Krok 4 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
5
Dodać smalec.
Krok 5 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
6
Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 6 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
7
Przyprawić solą do smaku i pieprzem .
Krok 7 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
8
Można dodać połowę kostki rosołowej i cały czas gotować .
Krok 8 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
9
W między czasie zrobić zasmażkę z mąki i masła na patelni.
Krok 9 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
10
Rozmieszać zasmażkę wodą i dodać do ugotowanej już miękkiej kapusty.
Krok 10 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
11
Chwilkę zagotować i jeszcze przyprawić według gustu ,gdy ktoś lubi ostrzejszą.
Krok 11 - Kapusta kiszona z zasmażką foto
12
Można podawać z ziemniakami i mięsem.
Krok 12 - Kapusta kiszona z zasmażką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak