Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona z dodatkiem marchewki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nastał czas kiszenia, więc nie może zabraknąć w spiżarni kiszonej kapusty. Podaję dzisiaj przepis na kiszoną kapustę z dodatkiem marchewki. Prosto i smacznie.

Składniki:

Potrzebne składniki:

kapusta biała 10 kilogramów
sól 250 gramów
marchewki 2.5 kilogramów

Porada

Kapusta biała szatkowana 10 kg. Można dodać odrobinę kminku, liście laurowe i ziele angielskie, ale ja nie dodaję.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona z dodatkiem marchewki

Do dużej miski wkładam warstwę poszatkowanej białej kapusty, posypuję solą, następna warstwa kapusty i znowu posypuję solą i tak do wyczerpania składników.

Tak przygotowaną kapustę odkładam na 5 godzin, co jakiś czas mieszam.

W tym czasie obieram marchewkę i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Po 5 godzinach kapustę dokładnie mieszam z startą marchewką, wkładam do czystych słoików, ciasno upychając i odlewając nadmiar soku. Odstawiam do fermentacji i codziennie dokręcam zakrętkę.

Po zakończeniu fermentacji jeszcze raz zakręcam i słoiki lądują w spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:51
Dobre.
gusia1000 20.07.2019 19:44
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak