Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapusta kiszona na zimę

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 10 kg
marchewka 3 kg
sól 7 łyżek
kminek Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta kiszona na zimę

Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Kapustę mieszamy razem z marchewką. Układamy warstwowo w misce posypując solą i kminkiem. Wszystko mieszamy i zostawiamy na około 3 godziny żeby puściła sok. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do słoików około 3/4 wysokości i ubijamy ręką. Zostawiamy na całą noc. Następnego dnia przebijamy ubitą kapustę w kilku miejscach drewnianym trzonkiem i zostawiamy na następną noc. Jeżeli kapusta wychodzi ze słoika należy ubrać, jeżeli jest 3/4 słoika i jest sok zakręcamy i do spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 07.12.2016 17:21
Pyszna swoja kapusta.
adelajda 07.12.2016 16:43
Też taka robię
Małgorzata92 07.12.2016 11:48
Dobre zapasy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak