Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona emigrantów (błyskawiczna)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1,2 kg
sól 1 łyżka
marchewka 1 duża
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
Wywar: z ugotowanych ziemniaków

Porada

Można wstawić słoiki do pojemnika wyłożonego ręcznikiem papierowym, gdzie będzie wyciekał kwas w trakcie fermentacji.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona emigrantów (błyskawiczna)

Kroki postępowania

1
Kapustę obrać z zewntrznych uszkodzonych i podwiędniętych liści, pokroić główkę na cząstki, wyciąć głąb a resztę cienko poszatkować. Posolić i wymieszać. Odstawić na pół godziny.
Krok 1 - Kapusta kiszona emigrantów (błyskawiczna) foto
2
Dodać grubo utartą marchewkę, kminek i niecałą szklankę ciepłego wywaru z ziemniaków. Ponownie dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Kapusta kiszona emigrantów (błyskawiczna) foto
3
Kapustę przełożyć do słoików mocno ubijając, a na koniec dolać pozostały sok. Słoiki delikatnie zakręcić (nie mogą być zamknięte szczelnie!) i odstawić na kilka dni do ukwaszenia w temp. pokojowej.
Krok 3 - Kapusta kiszona emigrantów (błyskawiczna) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 02.10.2017 08:29
UWAGA! Tak przygotowana kapusta już po upływie około tygodnia jest gotowa do jedzenia. Zauważyłam też, że nie fermentuje tak burzliwie i gwałtownie jak ta kiszona tradycyjnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak