Kapusta kiszona babci ze skwareczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapsuta kiszona

    1 kg
  • cebula

    1 szt
  • słonina

    100 g
  • tymianek

    1/2 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • liść maurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta kiszona babci ze skwareczkami foto
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna wypłucz ją w zimnej wodzie. Smalec pokrój w małą kosteczkę. a obraną cebulę posiekaj.
Krok 2 - Kapusta kiszona babci ze skwareczkami foto
Kapustę przełóż do garnka. Zalej wodą i gotuj do miękkości (około 45 minut). W rondelku roztop smalec. Gdy się zezłoci, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Zdejmij z ognia
Krok 3 - Kapusta kiszona babci ze skwareczkami foto
Kapustę odcedź. Wymieszaj z skwarkami i cebulą. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem oraz cukrem. Podaj jako dodatek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klisza 10.02.2013 14:12
ja używam domowej kapusty kiszonej, która jest bardzo kwaśna. Bez płukania nikt nie jest w stanie jej zjeść. Może kapusta ze sklepu jest mniej kwaśna i nie trzeba jej płukać
mirosława4 09.02.2013 16:23
nigdy nie płuczę kapusty,ciekawy przepis
SmacznaPyza 06.02.2013 17:57
płukanie kapusty to zbrodnia
Gracer 21.01.2013 19:37
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat