Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

biała kapusta 1/2 sztuki małej
ziemniaki 4 sztuki
śmietanka 1/4 szklanki
masło 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
koper 1/3 szklanki
ser żółty 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana

Kroki postępowania

1
Z kapusty usunąć uszkodzone wierzchnie liście. Delikatnie umyć. Osuszyć. Związać nicią by nie rozpadła sie w gotowaniu i ugotować w lekko osolonej wodzie ( 25 minut ).Wyjąć łyżka cedzakową. Ułożyć na cedzaku( sicie) i zostawić by dobrze odciekła.
Krok 1 - Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana foto
2
Obrać i umyć ziemniaki - pokroić i ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić.
Utłuc ziemniaki dodając śmietankę , 1 łyżkę masła , koper i ser. Dobrze wymieszać.
Krok 2 - Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana foto
3
Rozwinąć ugotowaną kapustę z nici. Delikatnie odchylać liście kapusty i pomiędzy nie wkładać puree ziemniaczane . Każdą porcję masy ziemniaczanej dociskać następnymi listkami kapusty . Całość ułożyć w foremce do zapiekania . Posmarować po wierzchu roztopionym masłem .
Krok 3 - Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana foto
4
Zapiekać w temperaturze 200*C ok. 25 minut ( nie umiem podać dokładnego czasu bo zależy to od piekarnika - pod grillem będzie szybciej ). Trzeba patrzeć - jak puree zacznie się rumienić to znaczy że jest dobre .
* Mnie ta porcja starczyła jako dodatek do II Dania dla 2 osób- jeśli miało by być samodzielnym daniem to myślę , że trzeba by porcje zwiększyć.
** Kapustę trzeba dobrze odsączyć bo inaczej po zapieczeniu puree nie jest ścisłe- nasiąka wodą z kapusty . Nie przeszkadza to smakowo - tyle , że konsystencja dania jest luźniejsza .
Krok 4 - Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana foto
5
Taka składanka z różnych przepisów . Inspiracją było zdjęcie białej kapusty gotowanej , polanej sosem z pleśniowego sera .Potem wróciłam do holenderskiej potrawy stamppot ( zapiekanka z kapusty i puree ziemniaczanego z kiełbasą ). A , że dostałam prosto działki malutką luźno związana kapustkę postanowiłam coś z tego zrobić .
Krok 5 - Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 30.11.2013 19:46
bardzo smacznie się prezentuje warto spróbować
babajaga1969 30.11.2013 19:21
jak piękna róża - smaczne i ładne
Joannasz3190 30.11.2013 19:10
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak