Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała kapusta

    1/2 sztuki małej
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • śmietanka

    1/4 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • koper

    1/3 szklanki
  • ser żółty

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana foto
Z kapusty usunąć uszkodzone wierzchnie liście. Delikatnie umyć. Osuszyć. Związać nicią by nie rozpadła sie w gotowaniu i ugotować w lekko osolonej wodzie ( 25 minut ).Wyjąć łyżka cedzakową. Ułożyć na cedzaku( sicie) i zostawić by dobrze odciekła.
Krok 2 - Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana foto
Obrać i umyć ziemniaki - pokroić i ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić.
Utłuc ziemniaki dodając śmietankę , 1 łyżkę masła , koper i ser. Dobrze wymieszać.
Krok 3 - Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana foto
Rozwinąć ugotowaną kapustę z nici. Delikatnie odchylać liście kapusty i pomiędzy nie wkładać puree ziemniaczane . Każdą porcję masy ziemniaczanej dociskać następnymi listkami kapusty . Całość ułożyć w foremce do zapiekania . Posmarować po wierzchu roztopionym masłem .
Krok 4 - Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana foto
Zapiekać w temperaturze 200*C ok. 25 minut ( nie umiem podać dokładnego czasu bo zależy to od piekarnika - pod grillem będzie szybciej ). Trzeba patrzeć - jak puree zacznie się rumienić to znaczy że jest dobre .
* Mnie ta porcja starczyła jako dodatek do II Dania dla 2 osób- jeśli miało by być samodzielnym daniem to myślę , że trzeba by porcje zwiększyć.
** Kapustę trzeba dobrze odsączyć bo inaczej po zapieczeniu puree nie jest ścisłe- nasiąka wodą z kapusty . Nie przeszkadza to smakowo - tyle , że konsystencja dania jest luźniejsza .
Krok 5 - Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym - zapiekana foto
Taka składanka z różnych przepisów . Inspiracją było zdjęcie białej kapusty gotowanej , polanej sosem z pleśniowego sera .Potem wróciłam do holenderskiej potrawy stamppot ( zapiekanka z kapusty i puree ziemniaczanego z kiełbasą ). A , że dostałam prosto działki malutką luźno związana kapustkę postanowiłam coś z tego zrobić .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasiaw 30.11.2013 19:46
bardzo smacznie się prezentuje warto spróbować
babajaga1969 30.11.2013 19:21
jak piękna róża - smaczne i ładne
Joannasz3190 30.11.2013 19:10
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat