Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta duszona z suszonymi grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
grzyby suszone 1 szkl.
ziele angielskie 10 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz mielony
czosnek
olej
cebula 2-3 szt.
cukier do smaku
Kminek mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta duszona z suszonymi grzybami

Grzyby suszone przełożyć do słoika, zalać wrzątkiem, lekko zakręcić i pozostawić na 10-12 godzin do spęcznienia.
Kapustę przełożyć do dużego garnka, zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe - nakryć i ugotować do miękkości.
Posiekać grubo cebulę i zeszklić na oleju, w dużej patelni lub szerokim garnku teflonowym.
Odcedzić ugotowaną kapustę i dodać do cebuli, dolać oleju, dołożyć namoczone grzyby (w dużych kawałkach), kucharka, sporo pieprzu, mielony kminek i dusić, mieszając i podlewając wodą z moczenia grzybów, aż kapusta nabierze grzybowego smaku.
Na koniec doprawić wyciśniętym czosnkiem i odparować nadmiar płynu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 16.02.2013 00:57
jedna z ulubionych kapust
Habibi 26.12.2012 09:47
U nas też jest obowiązkowa na Wigilię :)
Renataj 25.12.2012 22:33
Podobną potrawę przygotowujemy na wigilię - znika w mgnieniu oka.
Monika58 25.12.2012 19:26
dobra
KasiaK90 25.12.2012 18:42
smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak