Kapusta duszona z papryką, kiełbasą i pomidorami

Kapusta duszona z papryką, kiełbasą i pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1,5 kg młoda
  • papryka czerwona

    1 duża
  • pomidory

    2-3 duże
  • koper świeży

    mały pęczek
  • kiełbasa śląska

    1/2 kg
  • koncentrat pomidorowy

    150 g
  • olej

    3-5 łyżek
  • papryka mielona

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • nac selera

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta duszona z papryką, kiełbasą i pomidorami foto
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, główkę umyć, osączyć, przekroić na ćwiartki i poszatkować dość cienko.
Dodać posiekaną nać selera oraz kucharka - podlać gorącą wodą i olejem - wymieszać.
Garnek nakryć i dusić na średnim ogniu.
Krok 2 - Kapusta duszona z papryką, kiełbasą i pomidorami foto
W międzyczasie pokroić w kostkę kiełbasę śląską i dodać do duszącej się kapusty.
Krok 3 - Kapusta duszona z papryką, kiełbasą i pomidorami foto
Dodać paprykę czerwoną pokrojoną w niewielkie paseczki.
Krok 4 - Kapusta duszona z papryką, kiełbasą i pomidorami foto
Dosypać posiekany koperek.
Krok 5 - Kapusta duszona z papryką, kiełbasą i pomidorami foto
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w spore kawałki - dodać, kiedy kapusta jest już niemal miękka.
Krok 6 - Kapusta duszona z papryką, kiełbasą i pomidorami foto
Dosypać słodką mieloną paprykę, zmielony kminek i pieprz ziołowy - wymieszać i dusić kilka minut.
Krok 7 - Kapusta duszona z papryką, kiełbasą i pomidorami foto
Na koniec dodać dobrą pastę pomidorową oraz nieco cukru do smaku - poddusić razem kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 05.05.2014 11:13
Najsmaczniejsza wychodzi oczywiście z dodatkiem młodej kapusty, ale poza wiosenno-letnim sezonem także można ją spokojnie przygotować. Kapusta biała jest tania przez większość roku, więc niewielkim kosztem można ugotować dużo fajnego pożywnego dania :)
mirosława4 03.05.2014 19:44
gotuję bardzo podobną i polecam !
olkaaa 29.04.2014 07:30
fajny pomysł
Cranberry 10.08.2013 13:59
mniam wygląda apetycznie :)
everay 09.08.2013 22:50
pyszna na obiadek:)
Megg 09.08.2013 21:25
oj zjadłabym takiej kapustki :-)
Karolcia12 09.08.2013 20:56
przepis a'la danie jednogarnkowe - pycha
Konczi 09.08.2013 19:00
moje smaki = pycha!
Aleksandra/Olcia 09.08.2013 18:43
uwielbiam mniam
Adamorek 09.08.2013 18:30
dokonała kapustka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat