Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta kiszona 25 dag
soczewica czerwona 1/2 szklanki
olej lniany 5 łyżek
masło 2 łyżki
kminek Prymat 2 łyżeczka
cukier do smaku 1 szczypta

Porada

Tradycją jest podawaniu u mnie na Wigilię kapusty z grochem .Kiedyś z braku grochu użyłam czerwonej soczewicy i okazało sie , że potrawa jest równie dobra . W związku z tym gości zamiennie z tą z groc

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą

Kroki postępowania

1
Wypłukaną kapustę zalać wodą i gotować 20 minut.
Krok 1 - Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą foto
2
Namoczyć soczewicę i zostawić na 20 minut.
Krok 2 - Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą foto
3
Nastawić soczewicę zalaną wodą ( nie solić ) i gotować 25-30 minut.
Odcedzić .
Krok 3 - Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą foto
4
Odcedzić kapustę i dolać olej. Dodać masło , kminek i dusić mieszając co jakiś czas przez następne 20 minut.
Krok 4 - Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą foto
5
Wymieszać kapustę z odcedzoną soczewicą . Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.

* Z reguły gotuję podwójną porcję kapusty z soczewicą i robię z połowy pierogi z takim farszem . Podaję je na Wigilię podsmażone na rumiano.

Zarówno jedno jak i drugie można przygotować wcześniej i w Wigilię tylko podgrzać.
Krok 5 - Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak