Kapusta czerwona kiszona z kminkiem

Kapusta czerwona kiszona z kminkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    duża główka
  • sól

    do smaku
  • kminek cały

    do smaku
  • woda

  • kwas z kapusty

    1 łyżka na duży słoik
  • ziele angielskie całe

  • liść laurowy

  • cukier

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta czerwona kiszona z kminkiem foto
Kapustę poszatkowaną możliwie cienko posolić, wymieszać i odstawić na godzinę, żeby puściła sok.
Krok 2 - Kapusta czerwona kiszona z kminkiem foto
Wymieszać z cukrem i ubić w dużych słoikach przesypując warstwy kminkiem i dodając do każdego słoika po listku laurowym i po 2-3 kulki ziela angielskiego.
Krok 3 - Kapusta czerwona kiszona z kminkiem foto
Kiedy słoik jest wypełniony dolać po łyżce kwasu z kapusty i ew. dolać nieco wody.
Krok 4 - Kapusta czerwona kiszona z kminkiem foto
Słoiki zakręcić i odstawić do ukiśnięcia w temp. pokojowej.
Krok 5 - Kapusta czerwona kiszona z kminkiem foto
Każdego dnia (a jak trzeba, to dwa razy dziennie) przebijać kapustę długim nożem lub innym narzędziem, aby ją odgazować.
Krok 6 - Kapusta czerwona kiszona z kminkiem foto
Do ukiszonej kapusty dodać utartą marchewkę i posiekaną cebulę, doprawić solą, pieprzem i oliwą.
Habibi
Do słoika o poj. 900 ml mieści się ok. 750g osolonej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paniusiaewa

23.01.2017 14:22
Bardzo dobra jest kiszona czerwona na surówki. Polecam

Margo1

16.12.2016 11:03
kapusta czerwona gości często u nas w domu przy obiedzie, muszę koniecznie spróbować zrobić

Wacław

14.12.2016 18:45
z checią wypróbuje przepis :-)

benka

14.12.2016 18:44
Jeszcze nigdy czerwonej nie kisiłam, surówka z niej musi być pyszna.

AZgotuj

14.12.2016 16:09
często kupuję , jest fantastyczna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat