Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta czerwona kiszona w słoikach

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kiszonki są zdrowe, a taką z czerwonej kapusty wykorzystamy do dań obiadowych.

Składniki:

kapusta czerwona 1.5 kilograma
cebula czerwona 2 sztuki
jabłka 2 sztuki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 30 gramów
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczki
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
woda przegotowana 150 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta czerwona kiszona w słoikach

Kapustę obieramy z uszkodzonych liści, a następnie szatkujemy, przekładamy ją do miski i posypujemy solą i odstawiamy ją na co najmniej godzinę.

Po tym czasie wlewamy zimną przegotowaną wodę, dodajemy starte ze skórką jabłka oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dodajemy kolendrę i kminek, dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików w 3/4 objętości.

Kapustę odpowietrzamy, gdy nakrętki będą się wybrzuszać i ponownie dokładnie zakręcić.

Po kilku dniach kiszenia, kapustę przechowywać w zimnym miejscu np w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak