Kapusta czerwona kiszona w słoikach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kiszonki są zdrowe, a taką z czerwonej kapusty wykorzystamy do dań obiadowych.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    1.5 kilograma
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • jabłka

    2 sztuki
  • sól gruboziarnista

    30 gramów
  • kolendra

    1 łyżeczki
  • kminek

    1 łyżeczka
  • woda przegotowana

    150 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę obieramy z uszkodzonych liści, a następnie szatkujemy, przekładamy ją do miski i posypujemy solą i odstawiamy ją na co najmniej godzinę.

Po tym czasie wlewamy zimną przegotowaną wodę, dodajemy starte ze skórką jabłka oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dodajemy kolendrę i kminek, dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików w 3/4 objętości.

Kapustę odpowietrzamy, gdy nakrętki będą się wybrzuszać i ponownie dokładnie zakręcić.

Po kilku dniach kiszenia, kapustę przechowywać w zimnym miejscu np w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat