Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta czerwona gotowana - z octem balsamicznym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona 1,5 kg
cebula biała 1 duża
olej z pestek winogron 3-4 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta czerwona gotowana - z octem balsamicznym

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć, osączyć, pokroić na cząstki i poszatkować niezbyt cienko.
Przełożyć do garnka, posolić i zalać gorącą wodą do poziomu kapusty.
Nakryć i gotować na półtwardo - odcedzić.
Kapustę wymieszać na gorąco z octem balsamicznym, pieprzem, solą i cukrem.
Pozostawić do ostygnięcia - w tym czasie odzyska ładny kolor po gotowaniu.
Do ostudzonej kapusty dodać posiekaną drobno cebulę oraz olej - doprawić ew. solą i dokładnie wymieszać.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

15.02.2014 19:04
tylko jedna łyżka octu? Myślę, że można śmiało z 4 do 6 łyżek na taką porcję
Habibi 12.01.2014 00:52
Jest wyjątkowo aromatyczna :) Uwielbiamy ją i robimy w różnych zestawieniach smakowych :)
Renataj 27.11.2012 14:19
Prezentuje się bardzo apetycznie.
pajbek 25.11.2012 18:17
Fajny dodatek do ziemniaczków i mięska :-) Pycha
Joanna46 25.11.2012 17:03
Bardzo lubię taką kapustę.
ewelina/bunia 25.11.2012 17:00
lubię
jolanta19 25.11.2012 15:40
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak