Kapusta czerwona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    1 szt
  • jabłka

    1-2 szt - duże
  • śliwki

    2-3 szt
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie

    2-3 ziarenka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • woda

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę poszatkować , wrzucić do garnka , wlać szklankę wody , dodać sól , pieprz ,ziele angielskie , listek laurowy i gotować ok. 20 minut. Jabłka obrać i poszatkować na tarce o grubych oczkach, śliwki drobno pokroić. Do podgotowanej kapusty dodać pozostałe składniki tj. jabłka, śliwki, ocet , masło i nadal dusić na lekkim ogniu aż kapusta stanie się miękka . Na 10 minut przed końcem duszenia dodać jeszcze cukier i sok z cytryny do smaku. To bardzo smaczny dodatek do rolady i klusek śląskich.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 27.10.2015 16:05
bardzo smaczna taka kapusta
adelajda 21.10.2015 15:09
uwielbiam taką kapustkę :)
mamusia1 15.10.2015 08:43
bardzo lubię taką kapustę
IwonaKa 13.10.2015 18:51
moja ulubiona kapucha
Wacław 05.10.2015 10:42
swojska na pewno pyszna
Aleksandra/Olcia 05.10.2015 10:01
pysznie mniam
Habibi 05.10.2015 09:17
czerwoną kapustę robię na wiele sposobów i z przeróżnymi dodatkami :)
Róża1 05.10.2015 00:27
też taką podobną robię oprócz śliwek , dobry pomysł , warto wykorzystać :-)
jagoda5913 05.10.2015 00:21
dobra sałatka
gusia1000 04.10.2015 23:59
Też taką robię.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat