Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta biała zasmażana

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
cebula 2 sztuki
olej 2 łyżki
marchew 1 sztuka
jabłko kwaśne 2 sztuki
Kminek cały Prymat
woda 1 szklanka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa w płynie
ocet winny
mąka 1 łyżka
smalec 2 łyżki (do zasmażenia mąki)

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta biała zasmażana

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy grube części ze środka, szatkujemy, oprószamy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie zalewamy wrzątkiem i odsączamy na sicie. Na oleju smażymy posiekaną cebulę , gdy się zeszkli dodajemy odsączoną kapustę oraz marchewkę i jabłka starte na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kminek, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości (kapusta powinna być miękka ale nierozgotowana).

Na smalcu zasmażamy mąkę, gdy się lekko zarumieni to rozprowadzamy ją wywarem spod kapusty, zagotowujemy, łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku, pieprzem, solą, przyprawą w płynie, octem i jeszcze chwilę smażymy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 01.10.2017 12:12
ja też bardzo ją lubię , do gotowanych goloneczek :-)
jejkuchnia 25.09.2017 14:13
Mniam, bardzo lubię, szczególnie do schabowego. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak