Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta biała pod beszamelem
Kapustę obieramy z górnych liści i tniemy na ćwiartki. Następnie spinamy ją wykałaczkami lub patyczkiem do szaszłyków, aby się nie rozleciały. Wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy na pół miękko. W międzyczasie robimy beszamelem. Masło roztopić w garnku. Dodać mąkę wymieszać i gdy tylko połączy się z masłem dodać mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Gotować chwilę aby sos zgęstniał. Doprawić sól pieprz kurkumą i gałką muszkatołową do smaku (nie wolno z nią przesadzić bo sos będzie nie dobry). Gdy kapusta jest gotowa odstawiamy do odcedzenia. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy kapustę i usuwamy z niej wykałaczki polewamy sosem posypujemy serem (u mnie dość sporo bo uwielbiamy) tymiankiem i zapiekamy w 180 st. około 20-30 min. Najlepiej pilnować na bieżąco stopień zrumienienia i twardość kapusty, bo piekarniki są różne.
SMACZNEGO