Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta biała pod beszamelem

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

 Kapusta biała pod beszamelem zapiekana z serem i tymiankiem - pyszne danie obiadowe.

Składniki:

Kapusta biała pod beszamelem

kapusta biała 1 główka
masło 82% 1 łyżka
mąka 2 łyżki
mleko 3,2% 2 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
kurkuma 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Tymianek suszony Prymat 1 szczypta
sery 150 gramów

Porada

Dodatkowo do sosu dodałam ząbek czosnku.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta biała pod beszamelem

Kapustę obieramy z górnych liści i tniemy na ćwiartki. Następnie spinamy ją wykałaczkami lub patyczkiem do szaszłyków, aby się nie rozleciały. Wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy na pół miękko. W międzyczasie robimy beszamelem. Masło roztopić w garnku. Dodać mąkę wymieszać i gdy tylko połączy się z masłem dodać mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Gotować chwilę aby sos zgęstniał. Doprawić sól pieprz kurkumą i gałką muszkatołową do smaku (nie wolno z nią przesadzić bo sos będzie nie dobry). Gdy kapusta jest gotowa odstawiamy do odcedzenia. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy kapustę i usuwamy z niej wykałaczki polewamy sosem posypujemy serem (u mnie dość sporo bo uwielbiamy) tymiankiem i zapiekamy w 180 st. około 20-30 min. Najlepiej pilnować na bieżąco stopień zrumienienia i twardość kapusty, bo piekarniki są różne.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak